[Βόλος] – Ενημέρωση απο συγκέντρωση- πορεία για 17 Νοέμβρη 2021

Σταμάτα να φοβάσαι και να παρακαλάς- θυμήσου πως οι δρόμοι ανήκουνε σε μας!

Με μεγάλη συμμετοχή για τα τωρινά δεδομένα της πόλης, διεξήχθη η συγκέντρωση και η πορεία για το πολυτεχνείο στον Βόλο. Πιο συγκεκριμένα, πάνω 800 άτομα συμμετείχαν στα καλέσματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του συντονισμού συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων και του ελευθεριακού αντιεξουσιαστικού χώρου. Στην πορεία σχηματίστηκε μαύρο μπλοκ, που πλαισιώθηκε απο περίπου 350 συναγωνιστές, έπειτα από κάλεσμα της Κατάληψης Ματσάγγου και του ελευθεριακου φοιτητικού σχήματος .Η πορεία ξεκίνησε απο το κτήριο του Θόλου του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πραγματοποίησε το μεγάλο δρομολόγιο στο κέντρο. Να σημειωθεί εδώ, οτι παρά το λοκ άουτ που επέβαλε η πρυτανεία σε όλα τα πανεπιστημιακά κτήρια του Π.Θ. , ο Θόλος παρέμεινε ανοιχτός καθώς τελούσε υπό κατάληψη από τον φοιτητικό σύλλογο Ηλεκτρολόγων μηχανικών. Η πλήρης ευθυγράμμιση των πρυτανικών άρχων με την κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούργιο, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της πανδημίας επιβάλουν face control από ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι στα πανεπιστήμια, βάζουν συρματοπλέγματα και κλείνουν ολόκληρες σχολές όποτε γουστάρουν (συνήθως όταν υπάρχουν πολιτικά καλέσματα). Αυτή είναι η ευαισθησία τους. Αντί να βρούνε μεγαλύτερες αίθουσες, να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματα τους στις τωρινές συνθήκες, να διενεργούν δωρεάν τέστ , να μονιμοποιήσουν και να προσλάβουν το προσωπικό καθαριότητας (που δίνει αγώνα) … Βέβαια το πανεπιστήμιο σαν εξουσιαστικός θεσμός δεν θα μπορούσε να έλειπε  απο το γαϊτανάκι του φόβου, της σύγχυσης και των παράλογων κατασταλτικών- τιμωριτικών μέτρων που έχει επιβάλει το κράτος στην κοινωνία, την ίδια ώρα που η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, και το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει προ πολλού.

Κατά την διάρκεια την διαδήλωσης γράφτηκαν συνθήματα και κολλήθηκαν αυτοκόλλητα ενώ έγινε και στάση έξω από το σπίτι του Βασίλη Μάγγου που βασανίστηκε απο τα ένστολα καθάρματα της δημοκρατίας πριν απο 17 μήνες. Η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ διακριτική και σε μεγάλη απόσταση ενω στην αρχή της πορείας δημιουργήθηκε ένταση με το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και τους Βολεφτές του που ήθελαν να συμμετάσχουν στην πορεία, εν τέλει μετά απο τις απαραίτητες ‘διευθετήσεις’ το μπλόκ του αποβλήθηκε απο την διαδήλωση και συνέχισε σε απόσταση από αυτήν μέχρι που αποχώρησε περίπου στην μέση της.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα στην πορεία ήταν θετικό και ενθαρρυντικό αφού μετά απο σχεδόν δύο χρόνια, υπήρξε ξανά μαζική παρουσία στον δρόμο αλλα ως γνωστόν αυτό δεν αρκεί. Καλούμε όσους/ες/@ συμπορεύτηκαν μαζι μας στην προχθεσινή διαδήλωση, να συμμετάσχουν στις κινηματικές διαδικασίες -εκδηλώσεις  ή να δημιουργήσουν δικές τους πρωτοβουλίες. Η ιστορία έχει δείξει οτι  η ανάθεση και η διαμεσολάβηση στρώνουν το δρόμο για την κοινωνική υποταγή. Αντίσταση δεν είναι δουλεία των ειδικών.

Το κάλεσμα της κατάληψης εδώ .

Βόλος, Κατάληψη Ματσάγγου, 19/11/21